Share This Post

Artikelen

5 Kweek Tips Voor Wiet met een Heerlijke Smaak

5 Kweek Tips Voor Wiet met een Heerlijke Smaak

Het kweken van een wietplant is leuk, maar je wil natuurlijk ook dat de smaak goed is. Er zijn een aantal manieren die helpend kunnen zijn om de smaak van de wiet te optimaliseren. In deze blog lees je 5 tips die jou gaan helpen om wiet te kweken met een heerlijke smaak.

1. Goede wietzaden

Het kweken van kwalitatief goede wiet met een lekkere smaak begint bij het uitzoeken van een wietzaadje van kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit van het soort, hoe beter de kwaliteit van de plant en uiteindelijk de wiet zal zijn. Veel hangt uiteraard ook af van persoonlijke voorkeuren.

2. Minimale voeding

Wanneer je plantenvoeding gebruikt staat er vaak een aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Echter is het voor de plant belangrijk om voor

overvoedingwietplant

Te veel voeding!

zichtig te zijn met voeding. Wanneer de uiteinden van de bladeren bruin worden (verbrand) is dit een teken van te veel mineralen en zouten in de plant, wat kan komen door overvoeding.

Het beste kun je dus maar de helft van de voeding gebruiken die geadviseerd wordt. Wanneer je wietplant signalen afgeeft van ondervoeding, zoals lichte verkleuring van de bladeren kun je het extra voeding geven.

3. Meet de pH-waarde

De pH-waarde geeft aan hoe de zuurgraad van de aarde is, dit wordt gemeten op schaal van 0,1 tot 14: hoe lager het getal, hoe zuurder de grond is. Je kunt de pH-waarde meten met een speciale pH-meter. Deze doe je in de grond bij de wietplant waarna je kunt aflezen wat de waarde is. De beste pH-waarde voor een wietplant is tussen de 6,0 en 6,8. Als de pH-waarde hoger of lager is kunnen voedingsstoffen minder goed de wortels bereiken waardoor de plant tekorten krijgt en er mogelijk problemen ontstaan.

Indien de pH-waarde te hoog of te laag is kun je plantenvoeding zoals: “pH up” of “pH down” gebruiken om de aarde te neutraliseren.

4. Spoel de wortels

Ook wanneer je zuinig bent met voeding is het belangrijk om de plant de laatste twee weken van de groeifase goed te spoelen. Dit doe je door de plant alleen nog maar water te geven zonder voedingsstoffen. Hierdoor worden de opgehoopte voedingszouten weggespoeld. Geef gerust veel water zodat de wortels goed gezuiverd worden, het kan gebeuren dat de bladeren gaan vergelen maar dat is niet erg. Dit is een signaal dat de plant bezig is om de onnodige stoffen af te voeren.

Wanneer een wietplant goed gespoeld is zal de wiet goed branden en de as redelijk wit zijn. Als er nog veel voedingsstoffen aanwezig zijn is de as zwart en zal de joint steeds opnieuw aangestoken moeten worden.

5. Toppen curen

Als je plant geoogst en gedroogd is rest er nog één stap, namelijk het curen van de wiettoppen. Dit doe je door glazen potten voor 80% te vullen met wiet en deze in een donkere ruimte te plaatsen. Twee keer per dag open je de pot  5 minuten zodat het laatste vocht uit de wiet kan verdampen. Dit proces duurt minimaal 2 weken maar zorgt gegarandeerd voor een heerlijke smaak!

Heb je zelf nog handige tips? Reageer hieronder!

Share This Post

1 Comment

  1. Vooral Curen is erg belangrijk… kan enorm schelen

Leave a Reply