Share This Post

Artikelen

5 Tips Om Toprot Te Voorkomen

5 Tips Om Toprot Te Voorkomen

Met de temperaturen en nattigheid in Nederland is toprot, ook wel botrytis genoemd, niet altijd te voorkomen. Het ontstaat namelijk meestal bij lage temperaturen en een vochtige omgeving. Door deze combinatie worden de toppen aangetast en kunnen ze gaan rotten. Het enige wat je dan nog kunt doen is de opbrengst weggooien, het roken van rotte toppen is niet alleen vies, maar ook schadelijk voor je gezondheid. Toprot is een schimmel en komt voornamelijk voor als de planten buiten staan.

1. Zorg dat je planten zo droog mogelijk staan

Een droge omgeving is belangrijk voor de wietplant. Als de planten in losse potten staan kun je ze ‘s nachts of wanneer het regent binnen zetten zodat ze droog staan. Als je deze mogelijkheid niet hebt, zorg er dan voor dat er een afdakje boven de wietplanten hangt of een zeil spant zodat ze wel beschermd zijn tegen de regen. Als ook dat er niet inzit, is het belangrijk de wietplanten en vooral de toppen ‘s morgens, wanneer er dauw op zit of na een regenbui, goed af te schudden zodat ze beter kunnen drogen.

2. Houd je wietplant gezond

Een gezonde wietplant kan zich beter weren tegen toprot. Het is dus belangrijk om je wietplant zo gezond mogelijk te houden. Geef je plant de juiste voeding en meet regelmatig de pH-waarde van je plant zodat je weet hoe de zuurtegraad van de grond is. Aan de hand daarvan kun je voedingsstoffen geven om de zuurtegraad op peil te brengen. Check ook regelmatig of je wietplant last heeft van ongedierte, is dit het geval? Bestrijdt dit dan zo snel mogelijk zodat de schade beperkt blijft.

3. Luchtcirculatie

Toprot komt voornamelijk door de combinatie van vochtigheid en kou. Om te voorkomen dat je wietplant te vochtig wordt is een goede luchtcirculatie van belang. Dit zorgt er namelijk voor dat het vocht van de plant kan verdampen. Om de luchtcirculatie te bevorderen zet je de plant op een plek in de tuin waar ze veel wind kan vangen. Staat je wietplant net in bloei? Snoei dan wat grote bladeren weg zodat de toppen meer kunnen profiteren van de wind. Let wel op dat je niet te veel bladeren weghaalt.

4. Ben voorzichtig met snoeitechnieken

Het kan gunstig zijn om bepaalde snoeitechnieken toe te passen bij je wietplant om de oogst te vergroten. Let er wel op dat je geen open wonden maakt in de plant. Botrytis kan via deze plekken helemaal in de plant komen wat veel schade kan aanbrengen. Ben dus altijd voorzichtig met het snoeien van je wietplant.

5. Wietsoort bestand tegen schimmels

Er zijn verschillende wietsoorten die goed (beter) bestemd zijn tegen schimmels, bij deze soorten zal toprot dus ook vrijwel niet voorkomen. Daarnaast hebben planten met een korte bloeifase ook minder kans op toprot omdat je deze vaak al eerder in het jaar kunt oogsten.

Toprot, zonde van alle moeite

Het is onwijs zonde als je een lange tijd zo veel moeite hebt gedaan voor je plant en je uiteindelijk grotendeels kunt weggooien. Bovenstaande tips helpen je om de kans op toprot zo klein mogelijk te maken zodat je gewoon kunt genieten van jouw wiet oogst!

 

Share This Post

Leave a Reply