Share This Post

Nieuws

Amerikaanse staten verdienen goed aan legale wietverkoop

Amerikaanse staten verdienen goed aan legale wietverkoop

Green Rush

Na Colorado in januari 2014 volgde de Amerikaanse staat Washington in juli van dat jaar als tweede met de legale verkoop van wat ze wel recreatieve cannabis noemen. Wiet voor de fun dus, die iedere volwassene van 21 jaar en ouder vrijelijk kan kopen in een pot shop, nadat Initiative 502  door de kiezers was aangenomen. Inmiddels hebben ook Oregon, de hoofdstad Washington D.C. en Alaska recreatieve wiet gelegaliseerd, en naar verwachting volgen er dit najaar – wanneer er in de VS verkiezingen zijn – nog een stuk of vier, vijf staten, waaronder de grote vis Californië.

1 miljard aan recreatieve wiet in 2 jaar

De grote vraag is natuurlijk: wil het een beetje lukken met die legale wietverkoop? Van Colorado weten we van wel, maar de eerste is misschien niet altijd de beste graadmeter. Uit de nieuwste cijfers van de staat Washington blijkt dat de dispensaries daar sinds juli 2014 voor liefst 1 miljard dollar aan non-medicinal marijuana hebben verkocht!

Dat cijfer is des te indrukwekkender als je bedenkt dat dit helemaal niet zo’n dichtbevolkte staat is, in totaal wonen er ongeveer 7 miljoen mensen.

Cannabismarkt in VS nu 7,2 miljard dollar

Doordat de staat er lekker belasting en accijns op heft betekent dit ook spek-in-het-bekkie voor de staatskas: meer dan 250 miljoen dollar vloeide er al in dankzij de funblowers in Washington, zo meldt de Seattle Post-Intelligencer.

Uit de officiële wietcijfers blijkt dat de afgelopen maand juni de meest lucratieve ooit was voor de recreational marijuana sales: in deze maand werd er voor 86,7 miljoen dollar verkocht, goed voor ruim 20 miljoen belastinginkomsten en meer dan het dubbele van de maand juni in 2015.

Het antwoord op de aan het begin gestelde vraag of het lekker gaat met de legale funwiet is dus ja. Volgens de Denver Post is de huidige legale cannabusiness in de VS al 7,2 miljard dollar waard. En er is geen sprake van verzwakking voorlopig; in 2020 is de omvang van de legale wietmarkt naar schatting al 44 miljard dollar op jaarbasis!

Share This Post

Leave a Reply