Share This Post

Nieuws

Cannabis patiënten in gesprek met burgemeester Tilburg over thuisteelt

Cannabis patiënten in gesprek met burgemeester Tilburg over thuisteelt

Wietpatiënten op bezoek bij anti-wiet burgemeester

Toegegeven, wij nemen PvdA-burgemeester Peter Noordanus van Tilburg nog wel eens in de mangel hier. En terecht natuurlijk, want de beste man is doof voor de roep om regulering van de achterdeur van de coffeeshops (terwijl de gemeenteraad wel voorstander is van legale wietteelt), houdt hardnekkig vast aan handhaving van de wietpas en is pas na lang aandringen bereid om festivalbezoekers toch hun blowtje te gunnen.

Maar zie, welk heugelijk nieuws bereikt ons via Stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG)? De burgervader heeft zowaar een half uur cannabis patiënten op werkbezoek gehad, maandag!

Huidige systeem onvoldoende voor veel cannabis patiënten

Hoofdthema op deze meeting tussen de politiek en de praktijk? Het kleinschalig kweken van medicinale cannabis door/voor patiënten. Want uit onder meer een eigen enquête onder de leden weet PGMCG dat de situatie van de meeste wietpatiënten niet bijzonder florissant is onder de huidige regelingen. PGMCG stelt dat ‘een grote groep patiënten zelfvoorzienend wil zijn’, omdat:

  • Hun ziektekostenverzekeraar het niet vergoed
  • De 5 soorten van bedrocan niet voldoen
  • Er niet de juiste toedieningsvormen zijn/4 soorten wietolie in apotheek
  • Gammastraling
  • Het niet erkend wordt door hun arts (onwetendheid)
  • Recht op zelfbeschikking (mensenrecht)

Gedoogconstructie met keuringen voor patiënten

Een extra reden voor een gesprek met de burgemeester is het recente VNG-rapport, waarin de gemeenten oproepen om de wietteelt voor de coffeeshops nu eens eindelijk te regelen, maar waar met geen woord gerept wordt over de aparte situatie van veel medicinale cannabis patiënten.

Wat PGMCG dan wil? We citeren hen even naar aanleiding van het gesprek met Noordanus: ‘Een gedoogconstructie voor patiënten, waarbij keuringen/controle gaan plaatsvinden bij binnenkweek door elektriciëns, die betaald worden door de patiënt/zorgverzekeraar. Van belang hier is dat het bij ons draait om patiënten, waarbij hun welbehagen in het gedrang komt. Het beïnvloed hun kwaliteit van leven. Zolang het maar niet uit justitieel oogpunt gebeurd maar in het kader van volksgezondheid. Controle mag gevoerd worden maar niet door justitie, maar volgens bepaalde richtlijnen, via bv brandweer, electriciën of milieu/ overlast/veiligheid in wijken.’

Oproep tot actie van patiënten in andere gemeenten

Een uitstekende aanpak wat ons betreft, want veilig wiet kweken is zeker een (mensen)recht en de controles op legale wietteelt hoeven niet door politie en justitie gedaan te worden, die sturen we tenslotte ook niet op patrouille om in alle kroegen de biertap-installatie grondig te gaan bekijken…

PGMCG roept na het hoe dan ook taboedoorbrekende gesprek met de (anti-cannabis) burgemeester van Tilburg, lotgenoten elders in het land op om ook met hun gemeentebestuur in gesprek te gaan over de eigen kweek van patiënten. “Wij willen jullie hierbij graag adviseren en ondersteunen.”

Share This Post

Leave a Reply