Share This Post

Nieuws

Ex-tourwinnaar wordt wiet teler

Ex-tourwinnaar wordt wiet teler

Ex-tourwinnaar wordt wiet teler. Terwijl de wielerwereld de Tour volgde, had een oud-winnaar iets heel anders aan zijn hoofd. Floyd Landis, die zijn zege in 2006 vanwege doping kwijtraakte, teelt cannabis.

Het lijkt even een grap van iemand die de draak wil steken met de man die zijn zege in de Tour van 2006 kwijtraakte vanwege een abnormale testosteronwaarde. Wie de foto’s bekijkt, denkt even dat er Photoshop aan te pas is gekomen. Maar het is hem echt. Floyd Landis, met een gelukzalige glimlach, tussen een indrukwekkende hoeveelheid volgroeide wietplanten.

Eind juni was er het persbericht, en op 30 juni volgde de officiële opening van ‘Floyd’s of Leadville’. Het bedrijf van de 40-jarige Amerikaan legt zich toe op producten op basis van cannabisolie en onderscheidt zich naar eigen zeggen door de teelt op grote hoogte. Leadville ligt op drie kilometer hoogte.

Landis zelf kan zijn klanten gericht advies geven, als ervaringsdeskundige. ,,Ik had jarenlang heuppijn”, verklaart hij. ,,Het gebruik van cannabis bleek een uitstekende manier om die pijn te verzachten. De therapeutische voordelen ten opzichte van verslavingsgevoelige pijnstillers mogen niet meer genegeerd worden. Het is tijd om de discussie te openen.”

De koppen op Amerikaanse nieuwssites laten zich natuurlijk raden: ‘Once a doper, always a doper’ en ‘Doped Tour winner, now drug dealer’. Dat soort verhalen glijden van hem af. De voormalige wielerprof bij de ploegen van US Postal en Phonak geeft zijn oude sport zelfs een trapje na en stelt ‘eindelijk in een legale business’ te werken. In Colorado, waar hij woont en het bedrijf is gevestigd, is cannabisgebruik sinds twee jaar toegestaan.

De belangrijkste wielerronde won hij dankzij een wederopstanding zonder weerga in de rit naar Morzine. Een monstervlucht, waarin hij meer dan vijf minuten voorsprong pakte en daarmee de eindzege. Ongeveer 72 uur kon Landis in 2006 van zijn Tourzege genieten. Na de positieve test hield hij lang zijn onschuld vol. Hij schreef er zelfs een boek over: Positively False. Later bekende Landis alsnog en nam hij als klokkenluider ook zijn voormalige kopman Lance Armstrong mee in zijn val, door uit de school te klappen over de gestructureerde dopingpraktijken bij US Postal.

De strijd in de rechtszaal duurt nog altijd voort. Als dat voor hem gunstig uitpakt, komen er velen miljoenen zijn kant op. Landis zou als belangrijkste klokkenluider recht hebben op 25 procent van de schadevergoeding. Het is voer voor zijn advocaten.

Landis concentreert zich momenteel op de marihuana, wat anderen daar ook van mogen vinden. De Amerikaan doet niet voor het eerst dingen tegen de stroom in. Hij groeide op in de streng gelovige mennonietengemeenschap rond zijn geboorteplaats Farmersville. ‘s Nachts stapte hij stiekem op zijn mountainbike om te trainen.

Op zijn fiets zit Landis nauwelijks meer. Daar zegt hij tegenwoordig te lui voor te zijn. Lang begaf hij zich in een diep donker dal, nadat hij door alles en iedereen werd besmeurd en zijn belangrijkste wielerprijs hem werd afgenomen. Een duik in alle informatie over marihuana gaf hem op een of andere manier verlichting, vertelde hij onlangs aan het Amerikaanse blad Sports Illustrated.

,,De waarschijnlijkheid dat een zwart jongetje wordt gearresteerd omdat hij een jointje op zak heeft, is vier malen groter dan een blank ventje voor exact dezelfde overtreding. De oneerlijkheid op dit vlak is zoveel malen groter en belangrijker dan alles dat ooit met mij is gebeurd.”

Bron: Algemeen Dagblad

Share This Post

Leave a Reply