Share This Post

Nieuws

Het Effect Van Wiet In Je Hersenen

Het Effect Van Wiet In Je Hersenen

Wiet wordt vaak gebruikt om te kunnen ontspannen, stress los te kunnen laten of lekker te slapen. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je brein wanneer je wiet gebruikt?

THC via je longen naar je hersenen

Meestal komt wiet via de longen het lichaam binnen, de THC gaat dan via de longen de bloedbaan in. Via het bloed komt de THC in de hersenen en andere organen van het lichaam. Wiet roken is de meest snelle manier om effect van THC te ervaren. Wanneer je wiet eet of drinkt; denk aan wiet thee of spacecake gaat dit een stuk langzamer. Meestal merk je de effecten ongeveer na 30 minuten tot een uur.

In de hersenen zitten cannabinoïde receptoren, hieraan kan de wiet zich binden en effect uitoefenen op verschillende delen van de hersenen.

Gebieden in de hersenen waar THC invloed uitoefent

Van nature komt er in de hersenen een overdrachtsstof voor (anandamide), de effecten van deze stof hebben overeenkomsten met de effecten van cannabis. Wanneer THC in de hersenen komt, wordt de werking van anandamide geïmiteerd.

Er zijn verschillende gebieden in de hersenen waar veel receptoren zitten, deze gebieden zijn onder andere:

  • Amygdala (gebied voor emotie en angst)
  • Hypothalamus (gebiedt wat de eetlust reguleert)
  • Cerebellum (gebied wat de spiercoördinatie regelt)
  • Neocortex (gebied voor cognitieve functies, zintuiglijke ervaring en integratie)
  • Hippocampus (gebied voor het geheugen)
  • Basale Ganglia (gebied wat controle en planning van beweging reguleert)
  • Beloningscentrum (gebied waar lekkere gevoelens ontstaan)

De effecten van wiet

Dit zijn de gebieden waar cannabis de meeste invloed kan uitoefenen. Het gebruik van wiet zorgt er voor dat deze gebieden overactief worden wat voor het bekende stonede gevoel zorgt. Voor degene die wel eens wiet gebruikt heeft zal met bovenstaande lijst veel op z’n plek vallen. Bekende effecten van het gebruik van cannabis zijn namelijk: behoefte aan eten, minder goed kunnen onthouden, een fijn, ontspannen gevoel, slap gevoel in de spieren/ in het lichaam, andere stemming en prikkels komen vaak sterker binnen. Heel logisch dat deze effecte ontstaan als je ziet waar THC precies invloed op uitoefent in de hersenen.

Tegelijkertijd kan het ook medisch gunstig zijn: het kan mogelijk verlichting bieden bij depressieve stoornissen, prikkelbare darm syndroom, migraine, fibromyalgie (en andere chronische pijnsyndromen), slaapproblemen en verminderde eetlust.

Hoe lang blijft dit effect aanhouden?

Gemiddeld duurt het 1,5 tot 3 uur voordat het stonede gevoel weer wegebt. Dit is vaak afhankelijk per persoon, het soort wiet dat gebruikt is en hoeveel er gebruikt is. Het kan zijn dat je rode ogen krijgt door het roken van wiet, dit trekt vaak na een paar uur weer weg.

Share This Post

Leave a Reply