Share This Post

Artikelen

Hoe Kweek Je Wiet In Kokos?

Hoe Kweek Je Wiet In Kokos?

Het kweken van wiet kan in verschillende mediums, waarvan kokosvezel er één is. Je hoeft geen gevorderde kweker te zijn om in kokos je wietplant groot te brengen, ook voor beginners is dit een prima medium. Waar je rekening mee moet houden als je wiet kweekt in kokos lees je in deze blog.

Veel mensen beginnen met het kweken van wiet in aarde. Het voordeel van kokosvezel is dat het veel lijkt op aarde, maar toch is dit niet hetzelfde. Wanneer je je wietplant groot brengt in kokos, valt dit onder hydro kweken.

Wat is kokosvezel?

Kokosvezel is – zoals het woord al zegt – afkomstig van de schil van kokosnoten. Hoewel het lang als afval gezien werd, wordt het tegenwoordig veel gebruikt om planten in te kweken. Kokosvezel bevat geen voedingsstoffen wat er voor zorgt dat de pH-waarde van kokosvezel meestal tussen de 6,5/7 is. Kokos neemt in vergelijking tot aarde veel minder water op. Dit is een voordeel, want je kunt je wietplant nog moeilijk te veel water geven.

Kokosvezel kun je kopen bij kweek shops, vaak wordt het verkocht per zak van 50 liter.

Kokos is erg luchtig en bevat ongeveer 30% lucht waardoor de wortels meer zuurstof kunnen opnemen. Dit zorgt ervoor dat je wietplant sneller zal groeien wat uiteindelijk ook voor een grotere opbrengst zorgt.

Wietplant water geven met kokosvezel

Doordat kokosvezel zo luchtig is, heeft het ook meer water nodig. Zorg ervoor dat het medium altijd vochtig aanvoelt en geef je wietplant één tot twee keer per dag flink wat water. Wat betreft voeding is kokos plantenvoeding (zoals CANNA Coco A&B) voldoende. Het belangrijkste is dat je zorgt dat het medium altijd vochtig is.

Laat je de kokosvezel opdrogen? Dan bestaat er een kans dat zouten uit de minerale voeding zich ophopen. Dit kan problemen geven voor je plant.

Om te voorkomen dat de kokos snel uitdroogt is het van belang dat de temperatuur niet te hoog is en de lucht niet te droog. Wanneer het in je kweekruimte te warm is of een te droge lucht hangt kan het medium sneller uitdrogen. Temperaturen tussen de 21 en 27 graden is prima. De luchtvochtigheid is afhankelijk van de fase van de wietplant. Als de wietplant in de groeifase is, hoort de luchtvochtigheid tussen de 60% en 70% te zijn. In de bloeifase tussen de 55% en 65% en in de laatste weken voor de oogst mag het naar 45% luchtvochtigheid.

Als de kokosvezel alsnog snel uitdroogt kun je de plant eventueel in een grotere pot zetten. Anders is het een kwestie van vaker water geven.

Kokosvezel en plantenvoeding

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om plantenvoeding voor kokos te gebruiken. CANNA Coco A&B is hier een voorbeeld van. De voeding is zowel geschikt voor de groei- en bloeifase; de kokosvezel zal alleen de elementen uit de voeding halen die voor de plant nodig zijn.

Meet ook regelmatig de pH waarde, deze hoort tussen de 5,5 en 6 te zijn. Als deze op peil is worden voedingsstoffen ook goed opgenomen.

Share This Post

Leave a Reply