Share This Post

Artikelen

Column Brain: Hoe maak je Shatter?

Column Brain: Hoe maak je Shatter?

Hoe maak je Shatter? Wil je wil weten hoe je de sterkste ‘shatter’ maakt met de meeste terpenen en flavonoïden? Elke soort heeft zijn eigen geur en effect. Deze unieke handtekening is niet alleen het resultaat van cannabinoïden, maar ook door minder bekende verbindingen: de flavonoïden en terpenen.

Cannabis-concentraten zijn bijvoorbeeld: wax, shatter, dab en hash-olie. Het zijn de cannabinoïden, terpenen en flavonoïden, van het plantmateriaal gescheiden d.m.v. een oplosser (buthaan, icopropanol etc.). Dit is de sterkste vorm van cannabis die je kunt roken, vapen of eten.

Veel mensen hebben een voorkeur hebben voor joints, maar de verbranding creëert een hoop slechte chemicaliën. Terwijl de werking van cannabis veel genezende kwaliteiten heeft, hebben deze chemicaliën een slecht effect op het menselijk lichaam na gebruik gedurende een langere periode. Met concentraten en hun speciale apparaten voor gebruik, zoals een dab rig, nectarverzamelaar en hasholie-vaporizer, kun je de maximale high halen uit een kleine hoeveelheid van deze “dabs” zonder de chemische bijwerkingen van verbranding, zoals bij joints, bongs of pijp.

Shatter

Toen ik in 1998 met mijn collega’s naar de Cannabis Cup ging en daar de eerste “honeybee extractor” zag, was ik metgeen verkocht. Een honeybee extractor is een buis met aan beide kanten een dop. De ene dop heeft 1 gaatje, hier gaat de butaan in; de andere dop heeft 9 gaatjes met een koffiefilter passend geknipt in de dop. Je vult de buis met de mooiste, fijn gemalen wiet en schroeft de doppen op de buis en dan duw je er een paar buizen 100% butaan door. Mijn collega Dan en ik hebben de man die ze verkocht eerst ondervraagd tot we zeker wisten dat we alle informatie uit hem hadden, voor we er beide 1 kochten.

De dagen die volgden waren we in een soort race wie de eerste shatter kon maken. Alles wees er op dat Dan ging winnen, maar was zijn shatter ook beter? Hij had meer vrije tijd en een goede vriend die hem hielp om zijn shatter te maken. Toen ik hem 2 dagen later tegenkwam zei hij dat het niet helemaal gelukt was. Ze hadden wel wat gemaakt maar hij moest een paar dagen vrij nemen om zijn keuken opnieuw te schilderen: ze hadden geprobeerd het proces te versnellen en dat veroorzaakte een steekvlam die de keuken half zwart geblakerd achter liet. Zijn eerste les: maak geen shatter binnenshuis en de tweede les: probeer het niet te versnellen met warmte.

Met oplosmiddelen zoals butaan, co2, isopropanol, pure alcohol, kun je de de cannabinoïden van de cannabis scheiden. Dit proces is niet legaal, shatter, dab, wax, hash olie vallen nog steeds onder de harddrugs. Waarschijnlijk dachten politici dat als we het pure medicijn maar verbieden dan gelooft niemand dat dit hét medicijn is wat wij als mens nodig hebben. In Den Haag is er 1 apotheker die legaal olie maakt voor mensen met epilepsie. Voor de rest doet iedereen het illegaal. Dus ik ook.

Shatter

In de 18 jaar dat ik nu cannabisconcentraten maak, heb ik aardig wat bijgeleerd. Shatter staat bekend als de puurste en sterkste van alle cannabis-extracten. Het is amberkleurig, bijna transparant, met een gele gloed en het heeft de hoogst meetbare terpenen- en cannabinoïdegehaltes.

Dus nu de veilige en goede manier om shatter te maken door butaan extractie(ook bekend onder BHO of Butaan Hash Olie):

Wat heb je nodig?

  • Om te beginnen genoeg toppen wiet met mooie trichromen (de christallen op cannabis)
  • Grote holle glazen buis om je wiet fijngemalen in te stoppen (ik gebruik een soort van grote reageerbuis met gaatje in de ronde kant) kan ook van pvc
  • Genoeg 100% butaan
  • Koffiefilters
  • Klemmen om je koffiefilter vast te zetten
  • Stukje fijn gaas om de wiet in de buis te houden
  • 2 Ovenschalen die in elkaar passen en een Ventilator

(of 1 schaal en een vacuüm oven)

  • Handschoenen en een dikke stok
  • Plamuurmes of scheermes of stanleymesje

Shatter

In mijn buis past ongeveer 100 gram wiet, die ik al door de keuken machine gegooid heb om fijn te malen. Ik vul mijn buis af met de verkruimelde cannabis, niet te strak, dus ik gooi het erin maar duw het niet aan. Als mijn buis vol is doe ik een stukje gaas over het einde, met 2 koffiefilters ertussen, en zet het allemaal vast met mijn klem.

Nu is het tijd om naar buiten te gaan! Ik heb een stuk brandgang tussen mij en mijn buurman’s huis waar niemand zicht heeft op wat ik aan het doen ben.

Ik zet de ventilator aan, en plaats mijn schaal ervoor. Ik gebruik ongeveer 10L. butaan voor 100 gram wiet, dus 1 liter (4 spuitbussen) voor 10 gram cannabis.

Je houdt de kant met koffiefilter boven de ovenschaal en dan begin je je butaan in de buis te spuiten. Ik heb een soort reageerbuis met 1 gaatje in de ronde kant, hier past precies de nozzel van de butaanbus in. De eerste paar bussen butaan doen niet veel, behalve dat mijn wiet bevriest, maar vanaf de 6e fles begint er aan de onderkant van mijn glazen buis vloeibare butaan met trichomen uit te komen. Pas op: de butaan verdampt direct en is zeer licht ontvlambaar.

Ik spuit de andere bussen butaan door mijn buis heen, de butaan is geel van de olie en wordt steeds donkerder. Nice!

De laatste bus gaat erin, de butaan met olie druppelt lekker door. Als het druppelen stopt haal ik de klem met gaas en koffiefilter van de buis af en duw met een dikke stok de wiet zo hard als mogenlijk aan, met de opening boven de schaal. De laatste butaan met cannabinoïden en terpenen pers je zo uit je wiet, let op dat je geen plant materiaal meeperst, anders moet je het eruit vissen.

Nu deel 2Shatter

Je hebt 2 opties nu: je kunt de andere schaal vullen met kokend water en de schaal met butaan met olie “au bain-marie” opwarmen, door hem in de schaal met heet water te plaatsen. Nu blijf je zo vaak als tijd het toelaat vers kokend water in de schaal doen voor minimaal 24 uur tot er een laagje stroperige gele olie over blijft. Of:

Er bestaan vacuümovens, er zijn manieren om die zelf te maken maar er is vast wel iemand op Youtube die je precies laat zien hoe je er 1 veilig kan maken. Het principe is: een hetelucht oven waarvan aan de bovenkant een afzuiger zit die de lucht afzuigt. De oven gaat op 90 graden Celsius en de schaal moet in de oven, tot er een laagje stroperige gele olie overblijft.

Onthoud wel dat de lucht die je afzuigt vol zit met butaangas, dus doe dit ook buiten. Voor het beste resultaat laat je je schaal 16-30 uur in de oven, zodat alle butaan verdampt is.

Na dat je ovenschaal minimaal 16-24 uur verwarmd is geweest, begint het testen.

Laat de schaal afkoelen (afdekken en in de vriezer voor een half uurtje), en zie hoe je gele stroop verandert in een vastere vorm, het lijkt op gele, bijna doorzichtige hash maar als je het vastpakt, smelt het in je vingers.

Nu probeer ik meestal mijn eerste shatter. Ik doe een beetje op een mes en verwarm het mes, de shatter moet vloeibaar worden en niet meer bubbelen of spetteren.

Dan pas vul ik mijn vape met een stukje shatter en neem een diepe hijs. Als dit een beklemmend gevoel geeft in je longen, of hoofdpijn, dan heb je hem niet lang genoeg verwarmd, maar als je de handleiding gevolgd hebt, geeft dit een heerlijke schone hijs vapor.

Nu het verzamelen van je shatter.Shatter

Je hebt iets plats en scherps nodig maar niet te breed: een scheermesje, stanleymesje of een smal plamuurmes is hier ideaal voor. Je legt een vel bakpapier neer (liefst bruin, is niet gebleekt) en met je mesje of plamuurmes schraap je de shatter van de schaal af en leg je het verspreid op het bakfolie.

De shatter heeft nu een vaste vorm en lijkt het meeste op versuikerde honing. Als je een stukje over een vloetje verspreidt, zul je zien waarom ze het ook wel honinghash noemen. Met een klein beetje warmte (hou maar iets warms tegen de andere kant van je vloetje) en de suiker wordt heldere gele olie, die je over je hele vloetje kunt uitsmeren.

Uit mijn 100 gram wiet haal ik in het geval van mooie goede toppen, ongeveer 25 gram shatter. Maak je het van knipafval dan is dat maar 10-15 gram want er zitten minder trichomen op knipafval.

Ik hoop dat je zo de goede informatie hebt om zelf aan de slag te gaan! Heb je vragen of opmerkingen, comment dan op deze blog.

Brain, Vape-Winkel eigenaar, connaisseur, concentraat-producent, kweker en vaperaar,  20 jaar coffeeshop medewerker/manager.

Vape-Winkel.nl

Share This Post

Leave a Reply