Share This Post

Artikelen

Wat is de juiste pH-waarde voor een wietplant?

Wat is de juiste pH-waarde voor een wietplant?

De juiste pH-waarde voor de grond waarin de wietplant staat is van groot belang. Vrijwel alle voedingsproblemen komen voort uit een te zure of te basische grond. Juist daarom is het zo belangrijk om dit te meten en maatregelen te nemen indien nodig. Waarom de juiste pH-waarde zo belangrijk is en hoe je dit reguleert lees je in dit artikel.

Wat is de pH-waarde?

De pH-waarde geeft aan hoe de zuurtegraad van de grond van de wietplant is. Dit wordt gemeten op schaal van 1 tot 14; 7 is pH-neutraal. Hoe hoger het getal, hoe meer basisch het is. Hoe lager het getal, hoe zuurder.

De juiste pH-waarde

De voedingsstoffen die een wietplant nodig heeft worden beter opgenomen wanneer de grond ietwat zuur is. Een ideale pH-waarde bij aarde is tussen de 6,3 en 6,8. Bij het gebruik van hydrokorrels of kokos mag de waarde tussen de 5,5 en 6,1 zitten.

Als de waarde hoger of lager is dan de ideale waarde kan het zijn dat bepaalde voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Het gevolg hiervan is dat de wietplant problemen gaat vertonen omdat er tekorten zijn. Je kunt dan nog zoveel plantenvoeding geven, maar als het niet wordt opgenomen heeft dit geen nut.

Ga dus eerst de pH-waarde van de grond te meten voordat je extra voeding toedient.

Hoe meet je de zuurtegraad?

Om te meten hoe zuur de aarde is kun je een pH-meter gebruiken, deze zijn verkrijgbaar bij verschillende tuinwinkels en kosten gemiddeld tussen de €10,- en €15,-. Dit apparaatje kun je in de grond bij je wietplant steken, op het schermpje zie je een getal wat weergeeft hoe zuur de grond is.

Het wordt aangeraden om de pH-meter eerst te ijken, dit kan met speciaal ijkvoeistof. Ook tussendoor is dit wel aan te raden. Op die manier weet je zeker dat je meter ook de juiste waarde weergeeft.

Wat als de waarde te hoog of te laag zijn?

Zie je op het scherm dat de pH-waarde hoger of lager zijn dan wordt aangeraden? Gebruik dan plantenvoeding pH-plus of pH-min, net wat nodig is. pH-plus zorgt ervoor dat de zuurtegraad omhoog gaat en pH-min zorgt voor een meer basische grond.

Ben wel voorzichtig met toedienen, je kunt de wietplant beter wat minder geven dan wordt aangeraden op de fles. De pH-waarde moet uiteindelijk op de juiste waarde komen en dat kun je het beste doen in kleine stapjes. Blijf de zuurgraad van de grond meten zodat je weet of het zakt of stijgt. Afhankelijk hoe de grond reageert kun je na een paar dagen nog wat extra pH-voeding geven.

Heb geduld en wacht rustig af hoe je plant reageert.

De juiste zuurgraad is een gezonde plant

Een goede zuurgraad van de grond in combinatie met de juiste wietplanten voeding zorgt al snel voor een goede en gezonde plant. Echter is het heel belangrijk om eerst de pH-waarde te meten voordat je met voeding aan de slag gaat. Je kunt er veel problemen mee voorkomen!

Share This Post

Leave a Reply