Share This Post

Nieuws

Kweek zelf! 90% van verkochte wiet is besmet met pesticiden

Kweek zelf! 90% van verkochte wiet is besmet met pesticiden

Ruim negentig procent van de nederwiet die in coffeeshops wordt verkocht, bevat restanten van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat meldt het televisieprogramma “Foute shit!” op basis van onderzoek door het RIVM. Het Rijksinstituut onderzocht vorig jaar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport 25 monsters nederwiet, afkomstig van coffeeshops uit het hele land. In 23 monsters werden restanten gevonden van een of meer pesticiden. Enkele wietsoorten bevatten wel vier verschillende bestrijdingsmiddelen.

Nederland telt ongeveer 500.000 cannabisgebruikers die geen idee hebben wat ze roken, aldus de programmamakers. Criminele hennepkwekers grijpen steeds vaker naar de gifspuit om hun miljoenenhandel te beschermen. Het gaat om gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen die onder strenge voorwaarden uitsluitend zijn toegestaan in de reguliere land- en tuinbouw op bijvoorbeeld sla, tomaten of fruit. Lees hier het onderzoek van het RIVM.

Genetische afwijkingen

In één wietmonster vond het RIVM carbendazim, een antischimmelmiddel dat vroeger werd gebruikt in de teelt van bloembollen en siergewassen, maar dat inmiddels is verboden in Nederland, omdat het bij mens en dier genetische afwijkingen kan veroorzaken.

wiet-pesticiden

Het gebruik van pesticiden in de illegale wietteelt is de laatste jaren flink toegenomen. In 2001 deed het Rijks-Kwaliteitsinstituut voor land- en tuinbouwpro

ducten (RIKILT) in Wageningen ook al eens onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in cannabis. Vijftien jaar geleden bevatte iets meer dan de helft van de nederwiet restanten van pesticiden. Nu is dat opgelopen naar 92 procent, zo blijkt het onderzoek van het RIVM. Die toename zou het gevolg zijn van het oprukken van de georganiseerde criminaliteit in de wietteelt. Veel kleine, biologische kwekers zijn uit de markt gedrukt. Lees hier het onderzoek van het RIKILT.

Volgens het Rijksinstituut leveren de bestrijdingsmiddelen in nederwiet geen gevaar op voor de volksgezondheid, omdat het om kleine hoeveelheden gaat die de maximaal toegestane dosis op groenten en fruit niet overschrijden. “Maar appels kun je wassen of schillen, nederwiet niet, dat rook je op,” zegt de Leidse cannabisonderzoeker Arno Hazekamp in de tv uitzending. “Niemand steekt voor de lol een jointje met pesticiden op.”

Rechtstreeks in de bloedbaan

Ook andere deskundigen hebben kritiek op de conclusie van het RIVM. “Ik vind het gevaarlijk om dat zo maar de lucht in de schieten. Bij het roken komen de pesticiden rechtstreeks in de bloedbaan,” zegt Tjalling Erkelens, die een vergunning heeft voor het kweken van medicinale cannabis voor apotheken en ziekenhuizen. Dat gebeurt onder streng toezicht van het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid, dat het gebruik van pesticiden op medicinale cannabis uitdrukkelijk verbiedt.

Chemicus Sytze Elzinga waarschuwt ook voor de risico’s van het roken van wiet met pesticiden. “Bij inhalatie is de giftigheid van die stoffen tien keer hoger. Hierdoor kan schade ontstaan aan de lever of andere organen.”

Streng toezicht op pesticiden

Elzinga was enkele jaren geleden in betrokken bij de kwaliteitscontrole van medicinale cannabis in Nederland. Tegenwoordig werkt hij in Denver, Colorado, de eerste Amerikaanse staat die drie jaar geleden marihuana legaliseerde. De autoriteiten in Colorado houden streng toezicht op het gebruik van pesticiden in de marihuana-industrie. Besmette partijen worden in beslag genomen en vernietigd. “We willen geen enkel risico nemen,” zegt Danica Lee van het departement voor gezondheid en milieu in de uitzending van KRO-NCRV. “Pesticiden zijn getest en toegelaten voor gewassen die we eten. We hebben geen idee wat het met mensen doet als je die stoffen rookt.”

Bron: Brandpunt

Share This Post

2 Comments

  1. Waren 25 monsters van wiet, ik ken nog wel 50 shops waar ze rotzooi verkopen, weet zeker als je daar test dan vind je rotzooi! Maar test eerst eens alle wiet en shops, meerdere keren en kom dan gillen over pesticide! Of neem hun coffeeshop vergunning af. Er zijn genoeg goede kwekers die echt geen rotzooi over hun wiet spuiten! ze roken het zelf ook, hun doel is zelf lekker roken. Maar als het groot gedaan word in grote hallen, of door grote bedrijven ja die gebruiken wel pesticide het gaat hun om de winst!
    Als wiet niet schoon is geeft het je hoofdpijn en word je er benauwd van!

    • mee eens, een niet nader te noemen coffeeshop hier in rotterdam verkocht een top44. van die wiet werd je gewoon naar, hoofdpijn, alsof je hele tak had zitten roken, hoesten als een gek, en puur chemisch smaakje, heb de rest van het zakje zo de afval bak ingegooid daarom kweek ik ook veel liever voor mezelf, ja ik gebruik ook voeding die niet natuurlijk zijn, maar een maand voor de dat hij rijp is krijgen ze alleen nog maar water.

Leave a Reply