Oud-topsporters VS pleiten voor legalisering wiet

Waarom zou je het gebruik van wiet in de topsport niet legaliseren als toch al bijna iedereen blowt? Dat vragen verscheidene topsporters in de Verenigde Staten zich af. Professionele NFL- en NBA-spelers treden vandaag naar buiten: zij pleiten voor legalisering van wietgebruik voor en zelfs tijdens wedstrijden. “Tijdens mijn beste wedstrijden had ik geblowd”, vertelt Matt Barnes, die het NBA-kampioenschap afgelopen jaar met de Golden State Warriors won.

Ook voormalig Dallas Cowboy Shaun Smith, die negen seizoenen aan het NFL-kampioenschap meedeed, rookte joints voor de wedstrijd. “Twee voor elk potje.”

De Amerikaanse website Bleacher Report sprak de afgelopen twee maanden met twaalf oud-topsporters. Van hen gaven zeven toe dat ze wiet hadden gerookt tijdens hun carrières: sommigen om pijn te verminderen, anderen voor ontspanning.

Wiet is momenteel volledig gelegaliseerd in negen staten in de VS. In 29 staten mag de softdrug als medicatie gebruikt worden.

Bo Scaife, die zes seizoenen in de NFL speelde, denkt dat zeker 80 procent van alle footballspelers wiet rookt. Ook Martellus Bennett, een voormalig NFL-speler, schat dat ongeveer 89 procent rookt. “Er zijn tijden waarop je lichaam zo veel pijn doet, maar dat je niet de hele tijd pillen daarvoor wil innemen. Dat maakt je lever kapot. Die pillen worden gemaakt door mensen. God heeft wiet gemaakt.”

Positief testen voor drugs

De basketballers van de NBA en de Americanfootballspelers van de NFL moeten elk seizoen minstens een drugstest doen. Haal je de drugstest als NFL-speler niet, dan moet je meedoen aan een interventieprogramma. Tijdens dat programma kan de sporter op elk moment getest worden op drugs. Ook moet hij een boete betalen.

NBA-spelers krijgen zes keer per seizoen een drugstest. Een positieve test betekent verplicht meedoen aan het marihuanaprogramma, een tweede positieve test betekent een boete van 25.000 dollar en bij een derde positieve test word je vijf wedstrijden geschorst. Elke positieve test daarna zijn weer vijf extra geschorste wedstrijden.

De NBA vindt de discussie rondom de legalisering van belang. “Het is een belangrijk onderwerp voor onze spelers en we zullen informatie hierover en de effecten op onze atleten blijven onderzoeken.” Ook de NFL staat open voor de discussie. De organisatie wil samenwerken met de NBA om te onderzoeken of wiet als pijnmedicatie kan worden gebruikt.

Bron: NOS


Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Visit Us On Facebook