Share This Post

Artikelen

Trips in je wietplant?! hoe kom je er vanaf?

Trips in je wietplant?! hoe kom je er vanaf?

Trips is een van de meest voorkomende ongedierte bij wietplanten. Het zijn hele kleine insecten die je wietplant flink kunnen aantasten. Met het blote oog kun je de trips bijna niet zien. Wanneer je net begonnen bent met het kweken van wiet en nog niet zo veel ervaring hebt, kan het even zoeken zijn voordat je achterhaald hebt waar die witte vlekjes op de bladeren vandaan komen. Die vlekjes worden veroorzaakt door de trips; deze insecten prikken gaatjes in de bladeren zodat ze de sappen van de plant kunnen opzuigen.

Het is belangrijk om tijdig te handelen wanneer je trips in je wietplant hebt, als je dit niet doet bestaat de kans dat de bladeren volledig zullen uitdrogen en uiteindelijk doodgaan.

Hoe ziet de trips in wiet eruit?

Als de tripsen nog in het larvenstadium zijn, zijn ze licht transparant en gelig van kleur. Ze zijn ongeveer een halve millimeter groot dus bijna niet te zien met het blote oog.

De trips larven gaan zes stadia door voordat ze volgroeid zijn. Ze kunnen daardoor voorkomen in verschillende kleuren, zoals geel, bruin, gestreept of zwart. Als ze volgroeid zijn zijn het kleine, langwerpige insecten met een donkere kleur. Ze hebben wel vleugels maar kunnen niet heel goed vliegen.

Het nadeel is dat de trips zich snel kan vermenigvuldigen waardoor het al gauw een plaag wordt. Hoe warmer het wordt, hoe sneller de larven zich ontwikkelen.

Vanaf het ei-stadium tot de trips volwassen is, duurt:

  • 37 dagen bij 15 graden
  • 20 dagen bij 20 graden
  • 11 dagen bij 35 graden

Je kunt je dus voorstellen dat wanneer jouw wietplant in een lekkere temperatuur staat, de trips zich ook snel kan vermenigvuldigen. Onderneem dus actie voordat je bladeren uitdrogen.

Hoe kun je Trips bestrijden?

Het voordeel van trips is dat het wel redelijk makkelijk te bestrijden is. Het belangrijkste is dat je het op tijd signaleert en ook direct actie onderneemt.

Als je tijdens de groeifase van de wietplant last hebt van trips is deze makkelijker te bestrijden dan wanneer de plant in bloei staat. Staat je wietplant nog in de groeifase? Gebruik dan biologische middelen speciaal tegen trips, op die manier kun je voorkomen dat de schade groter wordt. Staat je wietplant al in bloei? Dan zul je heel voorzichtig moeten zijn met het gebruik van biologische middelen. Wat ook een optie is, is om de trips te bestrijden met bijvoorbeeld de roofwants, dit is de natuurlijke vijand van de trips. Hiermee voorkom je dat de toppen eventueel worden aangetast door de middelen.

De roofwants kun je (online) kopen via bio-/ tuinwinkels. Het enige wat je hoeft te doen is de roofwantsen boven de bladeren uitstrooien en zij doen de rest voor je! Het voordeel is dat de roofwants niet alleen trips opeet maar ook spint, bladluis, eitjes van vlinders en stuifmeel. Het is dus voor meerdere doelen te gebruiken.

Handel zo snel mogelijk!

Zie je kleine, witte vlekjes op de bladeren van je wietplant? Dan is de kans groot dat je wietplant last heeft van tripsen. Handel zo snel mogelijk om de schade te beperken.

Share This Post

Leave a Reply