Share This Post

Nieuws

Welke effecten geven eetbare wiet producten?

Welke effecten geven eetbare wiet producten?

Welke effecten geven eetbare wiet producten? Veel beginnende cannabisgebruikers stellen zich die vraag. En met recht! Want het consumeren van dergelijke producten vraagt enige kennis over hun werking. Dit artikel behandelt de basisfeiten over eetbare cannabisproducten.

Hoe werken eetbare producten? Veel beginnende cannabisgebruikers stellen zich die vraag. En met recht! Want het consumeren van dergelijke producten vraagt enige kennis over hun werking.

Het is belangrijk om te weten hoe lang, en op welke manier een eetbaar product effect zal geven. Daarom zit er altijd een etiket op met waarschuwingen (“GEEN PANIEK”), een indicatie van de te consumeren portiegrootte, hoe lang het duurt voordat je iets merkt en andere informatie over de samenstelling van de lekkernij.

Dit artikel behandelt de basisfeiten over eetbare cannabisproducten. Lees dit artikel, en geniet verantwoord!

Hoe werken eetbare producten?

Een nauwkeurigere vraag is: Hoe werken cannabinoïden? Je lichaam verwerkt cannabis op verschillende manieren, afhankelijk van de wijze van consumeren. De effecten zijn echter vergelijkbaar, sommige wat meer of minder intens dan gewoonlijk, en ze houden wat langer of korter aan.

Bij het roken van cannabis komt de rook met cannabinoïden, waaronder THC, rechtstreeks in de longen terecht, en komt daar in contact met miljoenen longblaasjes die de longwanden bekleden. Deze longblaasjes absorberen de cannabinoïden en geven ze vervolgens af aan de bloedsomloop. Binnen enkele seconden bereiken ze je hersenen, en voilá! Genieten maar.

Bij het consumeren van eetbare producten zijn er twee mogelijkheden. Wanneer cannabinoïden in min of meer vloeibare vorm direct in de mond vrijkomen, en zeker onder de tong, worden ze direct in de bloedsomloop opgenomen. Smelt het eetbare product echter niet in de mond, dan moet je spijsverteringsstelsel al het werk doen. Het product moet dan eerst de dunne darm en de lever bereiken. Daar worden de vetten in het product afgebroken en uiteindelijk in je bloedsomloop gebracht om voedingsstoffen, cannabinoïden en dergelijke aan de rest van je lichaam te leveren. Afhankelijk van wat je eet, kan het 20 minuten (onder de tong) tot twee à drie uur duren (via de spijsvertering) tot je iets begint te voelen.

Welke effecten geven eetbare producten?

Welke eetbare producten zijn er?

Welk eetbaar product past het beste bij welke situatie? Twintig minuten of twee uur maakt nogal een verschil. Een verschil dat je avond of dag kan maken of breken. Kies dus een eetbaar product dat bij de gewenste ervaring past.

“Spacecake” en andere producten om op te eten zijn de meest voorkomende soort eetbare producten. Het kunnen allerlei soorten baksels zijn: pretzels, koekjes, taartjes en alles waar cannabis in is verwerkt en er niet op zit. Dergelijke lekkernijen zijn letterlijk al tientallen jaren in trek onder cannabisliefhebbers. Ze zijn heel makkelijk te maken, en smaak van de lekkernij verbloemt perfect de cannabissmaak die sommigen niet echt kunnen waarderen. Dat maakt ze niet alleen tot populaire producten in coffeeshops, maar ook onder de thuisbakkers van dergelijke cannabistraktaties.
Het verteringsproces neemt bij eetbare producten even veel tijd in beslag als bij ander voedsel. Hoe lang het precies duurt, hangt af van je metabolisme: Heb je een snelle stofwisseling dan merk je de effecten van het eetbare product soms al na een uur. Werkt je stofwisseling langzamer, dan duurt het soms wel twee of drie uur voordat je iets merkt.

“Cannabislolly’s” en andere producten voor onder de tong werken niet zo snel als roken, maar wel sneller dan de hierboven beschreven eetbare producten. Lolly’s en soortgelijke producten (zoals snoepjes) vallen hieronder. Het grootste verschil tussen eetbare producten voor onder de tong en om op te eten, is dat bij de eerste de cannabinoïden direct in de mond vrijkomen en via de slijmvliezen ook in de bloedsomloop terechtkomen. Er bestaat geen manier om producten voor onder de tong nog sneller te laten werken dan ze al doen. Ze goed laten absorberen onder de tong helpt, maar uiteindelijk hangt hun effectiviteit af van de techniek waarmee de cannabis in het eetbare product is verwerkt, én van de samenstelling ervan (vetten, alcohol en emulgatoren bespoedigen het opnameproces). Al met al is het ergste dat er kan gebeuren, dat opname onder de tong niet zo goed werkt als gehoopt. Maar maak je geen zorgen: Na een paar uur bereiken de cannabinoïden je lever en krijg je alsnog waar voor je geld. En wanneer mensen om medische redenen het liefst een zo direct mogelijke werking wensen, kijk dan eens naar de verdampingsmethode.

Welke effecten geven eetbare producten?

Het is ook belangrijk om te weten dat bepaalde eetbare producten juist met opzet (of toevallig) een “hybride” werking hebben. Eerst komen er in de mond cannabinoïden vrij tijdens het consumeren van het product, en na het doorslikken veroorzaken ze een langetermijneffect. Dit zijn eetbare producten waarop je kunt ‘sabbelen’ voordat je ze doorslikt: zoals chocola, fudge, drankjes, enzovoort.

Welke effecten geven eetbare producten?

De krachtige eetbare producten van tegenwoordig geven een veel intensere ervaring dan andere manieren om cannabis te gebruiken. De intensiteit van de effecten is vooral afhankelijk van de hoeveelheid cannabis die in het product is verwerkt, en in welke vorm. Vraag uw apotheker, coffeeshop of thuisbakker altijd om specifieke informatie over de samenstelling van het product.

De dosering is echter niet de enige factor die meespeelt in de beleving. Want ongeacht de dosering, wat je eet of drinkt en wat je doet tijdens het gebruik, er ontstaat altijd 11-hydroxy-THC.
Het menselijk lichaam zet namelijk de belangrijkste psychoactieve cannabinoïde, THC, om in het veel krachtiger 11-hydroxy-THC. Deze metaboliet dringt bovendien veel makkelijker door in de hersenen, en geeft de gebruiker een enorm krachtige high.
De omzetting vindt vooral snel plaats wanneer cannabis wordt gegeten, terwijl dit bij roken of verdampen nauwelijks een rol speelt: Dat is de reden waarom eetbare producten populair zijn onder gebruikers die op zoek zijn naar een potente kick!

Welke effecten geven eetbare producten?

Cannabis veroorzaakt een uitgebreid en kleurrijk palet aan sensaties, waarbij eetbare producten doorgaans meer lichamelijke effecten geven. Dat betekent niet dat er zich helemaal geen andere verschijnselen voordoen. Maar het maakt eetbare producten juist wel weer heel geschikt voor gebruik door patiënten die lijden aan chronische pijnen, misselijkheid en ontstekingen.

De meeste gebruikers willen echter niet wachten, of het daarbij nu gaat om medicinaal of recreatief gebruik. Cannabis in eetbare vorm werkt niet altijd even efficiënt. Maar met een beetje voorbereiding is het wel te doen; trek er voldoende tijd voor uit, en consumeer voor maximaal resultaat je eetbare product met aandacht.

De beste manier om van eetbare producten te genieten

De commercieel verkrijgbare eetbare producten bevatten doorgaans hoge concentraties cannabis. Zelfs voor regelmatige gebruikers kan het een heftige ervaring opleveren wanneer er zonder de nodige voorbereiding of voorzichtigheid wordt geconsumeerd. Neem de onderstaande lijst in acht voordat je eetbare producten nuttigt!

  • Lees het etiket goed

Niet veel mensen lezen de etiketten van voedsel dat ze kopen. Doe dit wel altijd bij eetbare cannabisproducten. Etiketten geven je informatie over de portiegrootte, en eventueel over andere zaken zoals de soort cannabis, de dosering, enzovoort. Vraag bij zelfgemaakte baksels altijd aan de thuisbakker wat er in zit. Onderschat nooit de potentie van de geadviseerde portie, zelfs als je een ervaren roker of verdamper van cannabis bent.

  • Experimenteer niet op een lege maag

Gebruik een maaltijd of eet iets voordat je een eetbaar product nuttigt. Eet na het nuttigen echter geen grote hoeveelheden voedsel meer tijdens het wachten op de effecten. Afhankelijk van je stofwisseling kunnen extra vetten je een krachtigere ervaring opleveren (dit punt kun je schrappen als je genoeg ervaring met eetbare producten hebt).

  • Wees geduldig

Bepaal eerst de grootte van de portie, consumeer hem en wacht vervolgens geduldig het effect af voordat je meer gaat consumeren. Besef dat een eerste portie niet snel effect zal hebben, en wacht lang genoeg tot je zeker weet of er wel of niet iets gaat gebeuren.

  • Verwacht een krachtig effect

Het eten van cannabis geeft een heel andere ervaring dan het roken ervan (zie hierboven). Als je ervaring buitenshuis doorgaans heftiger is dan thuis, blijf de eerste keer dan thuis, al dan niet in gezelschap van iemand die je vertrouwt en die niet gaat gebruiken.

  • Relax

Waarom hebben regelmatige gebruikers van cannabis steeds minder last van “ongewenste” bijwerkingen? Uiteraard bouwen regelmatige gebruikers in de loop der tijd een bepaalde tolerantie op. Enkele effecten, zoals paranoia en angsten, verdwijnen echter vanzelf omdat ze er feitelijk nooit waren. Er is hier sprake van een soort vicieuze cirkel: Bij de eerste keer uitproberen van cannabis is men onzeker en bang voor het onbekende, wat uiteindelijk kan uitmonden in angsten en paranoia. Dus als je de ervaring meer ontspannen en positief benadert, en je omringt met vertrouwde gelijkgestemden, zal cannabis juist ook die sfeer teruggeven.

Bron: SensiSeeds

Share This Post

Leave a Reply