Share This Post

Artikelen

Hoe moet je wiet drogen?

Hoe moet je wiet drogen?

Hoe moet je wiet drogen? Het klinkt makkelijk maar het is wel belangrijk.. je wilt namelijk niet dat je zorgvuldig geweekte toppen toch nog gaan rotten. Om te beginnen is het van belang dat je de toppen al bij het knippen, maar ook tijdens het gehele droogproces, zo weinig mogelijk probeert aan te raken. De hars kleeft werkelijk overal aan vast en de potentie van de wiet zal hierdoor afnemen.

Droogruimte

Droog altijd in een donkere ruimte, dit zorgt ervoor dat de fotosynthese stopt. De sapstroom zal in de plant nog steeds doorgaan als je hem rechtop droogt, dus hang de planten altijd ondersteboven te drogen. Doordat de plant ondersteboven in het donker hangt kan hij geen energie meer produceren door fotosynthese of water opnemen via de wortels. Als laatste poging om nog voort te kunnen planten steekt hij de energie van de nog in de plant aanwezige voedingsstoffen in de toppen.

Gebruik bij het drogen geen ventilators of kachels om het droogproces te versnellen, je wil namelijk dat de toppen langzaam drogen zodat de plant de tijd heeft om de laatst aanwezige voedingsstoffen om te zetten in glucose (suikers). Dit komt de smaak ten goede. Houdt de temperatuur net even wat onder kamertemperatuur en de luchtvochtigheid rond de zestig procent.

Besterven

Sommige mensen knippen tijdens de oogst al meteen al het blad rond de toppen weg, natuurlijk, het is op deze manier gemakkelijker maar de blaadjes hebben tijdens het drogen nog een belangrijke functie. Ze bevatten ten eerste nog voedingsstoffen die de plant zal gebruiken om goed te rijpen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de top goed langzaam droogt en beschermen ze hem enigszins doordat ze na een paar dagen drogen om de top gaan hangen. Laat de plant dus lekker op z’n kop besterven.

Na zo’n twee weken in de droogruimte gehangen te hebben kun je dagelijks voorzichtig checken of ze genoeg gedroogd zijn. Het is goed wanneer de topjes plakken en de stam breekt bij het buigen. Daarna kun je de toppen knippen en eventueel curen.

Share This Post

Leave a Reply