Share This Post

Artikelen

Wiet Flushen: hoe en waarom?

wiet flushen

Wiet flushen is een techniek die uitgevoerd wordt als een wietplant bijna oogstklaar is. Flushen is niets meer dan het spoelen van de grond waar de wietplant in staat, om op deze manier de meststoffen weg te spoelen zodat de wiettoppen mooi schoon zijn als ze geoogst worden.

Als je de wiet gaat flushen spoel je de bodem (ook wel de substraat genoemd) van de wietplant schoon. In veel gevallen is dit aarde maar het kan ook gaan om een hydro substraat, zoals steenwol, hydrokorrels of kokosaarde.

Verbeter je oogst door te flushen

Voedingsstoffen worden gedurende de periode dat de wietplant groeit en bloeit toegevoegd om de opbrengst te vergroten en de plant zo gezond mogelijk te houden. Deze voedingsstoffen worden door de wortels opgenomen en komen via die weg in de plant terecht. Echter kunnen deze voedingsstoffen invloed hebben op de smaak van de wiet en kan het zorgen voor een scherp gevoel in je keel. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat al die voedingsstoffen via de wiet in jouw lichaam komt. Door te flushen – en de wortels dus helemaal schoon te spoelen – kun je dit voorkomen.

Gebruik je aarde? Dan kun je ongeveer 1 tot 2 weken voordat je de plant kunt oogsten gaan flushen. Wanneer je geen gebruik maakt van aarde maar van een andere basis kun je 3 dagen, maximaal 7 dagen voordat de plant geoogst wordt beginnen met schoonspoelen. Het is dus heel belangrijk om te kunnen bepalen wanneer je wietplant (ongeveer) geoogst moet worden. Je kunt met een kleine microscoop de haartjes op de toppen bekijken, aan de hand daarvan kun je aflezen hoe lang de plant ongeveer nog moet staan. De haartjes zijn in het begin wit maar later zullen ze steeds donkerder (troebeler) worden; wanneer ongeveer 50% van de haartjes bruin is kan de plant geoogst worden.

Hoe flush je een wietplant?

Het is handig om voor het flushen een pH-meter aan te schaffen, deze ga je nodig hebben. Wanneer je de aarde van je wietplant(en) gaat spoelen is het bij aarde belangrijk water te gebruiken met een pH waarde van 6. Kweek je op een hydro substraat? Dan is een pH-waarde van 5,6 beter. Je kunt de pH-meter in het water zetten om te achterhalen wat de waarde is.

Wanneer je klaar bent met flushen (tot het oogstmoment) is de plant schoongespoeld van alle voedingsstoffen die nog in de wortels en plant zaten. Doordat het enkel water krijgt worden deze afgevoerd. Het heeft wel gevolgen voor de plant: doordat het geen voedingsstoffen meer krijgt worden de voedingsstoffen uit de plant zelf gehaald. Hierdoor kunnen de bladeren lichter van kleur worden en uiteindelijk worden ze geel en dor. Dit heeft verder weinig invloed op de kwaliteit van je toppen.

Het zorgt er echter wel voor dat de wiet uiteindelijk schoon is en beter smaakt, daarnaast weet je zeker dat je via je wiet geen voedingsstoffen binnen krijgt. Je weet wat je rookt, dat is het grote voordeel van je eigen wietje kweken.

Andere tips?  Laat het iedereen weten in een reactie!

Share This Post

Leave a Reply