Share This Post

Artikelen

Wietplant stekken: Hoe doe je dat?

Wietplant stekken: Hoe doe je dat?

Wanneer je een wietplant hebt waarvan je graag nog wat nieuwe planten wilt hebben kun je er voor kiezen de wietplant te stekken. Op deze manier kun je je plant eenvoudig vermeerderen en het voordeel is dat de stekjes genetisch helemaal hetzelfde zijn als de moederplant. Maar hoe doe je dat precies? We leggen het je graag uit.

Het voordeel van stekken is dat je er niet veel voor nodig hebt. Het belangrijkste is een propagator (een afgesloten kweekbak) en een lichtbron (zonlicht, tl-buis of spaarlamp).

Verder heb je nodig:

  • Een scherp en schoon schaartje of mesje zodat de wond (het stukje waar je de stek af snijd) schoon blijft en je het stekje schuin kunt afsnijden.
  • Stekpoeder, dit bevat planthormonen waardoor de wortelgroei gestimuleerd wordt
  • Een medium om je stekjes in te plaatsen zoals een steenwol stek blokje of een klein potje met stekaarde

Welke takjes kun je stekken?

Je kunt het beste kiezen voor jonge takjes van de wietplant, de grootte is niet van belang zolang het maar een groeipunt heeft waar een top aan zal groeien. Je snijdt het takje net onder de eerste zijscheuten in een vloeiende beweging. De onderste twee zijscheuten kun je zo dicht mogelijk bij de stam verwijderen. Als je nog meer stekjes wilt afsnijden kun je het eerste stekje in een glaasje water bewaren.

Het medium

Wanneer je steenwol gebruikt voor de stekjes dien je deze eerst een nacht in water met een pH waarde van 5 te leggen. Bij andere stek mediums is dit niet nodig, deze moeten alleen wat vochtig gemaakt worden.

Maak voordat je de wietplant gaat stekken al gaatjes in de steenwol blokjes of aarde, zodat de stekjes daar direct in geplaatst kunnen worden. Het is ook handig als je het medium al in de kweekbak plaatst zodat je het daarna niet meer hoeft te verplaatsen.

Het stekje zet je tot en met de onderste node (waarvan de zijtakken verwijderd zijn) in het stekpoeder, daarna kun je het in het medium plaatsen.

De kweekbak

Wanneer je al je stekjes in de steenwol blokjes of stekaarde geplaatst hebt, sproei je de stekjes nat met een plantenspuit en kun je de deksel op de kweekbak doen. Je kunt deze bak zien als een kleine kweekkas. Een kweekbak is nodig zodat de luchtvochtigheid hoog blijft en de stekjes niet uitdrogen. De temperatuur kan het beste rond de 26 a 27 graden zijn.

Zorg ook dat de wietstekjes voldoende licht krijgen, maar niet continu. Houd een licht schema aan van 18u lichten 6u donker.

Laat je stekjes met rust

Het belangrijkste bij dit proces is geduld. Misschien wil je uit nieuwsgierigheid het liefst iedere dag even checken of je stekje al worteltjes heeft maar dat wordt afgeraden. Doe dit pas nadat de stekjes een week staan. Het duurt ongeveer 10 dagen voordat er worteltjes aan het stekje komen.

Je zult wel om de dag de stekjes even moeten benevelen met een plantenspuit.

Worden de blaadjes geel? Geen paniek: je stekje haalt alle reserve voedingsstoffen uit de bladeren. Wanneer de wortels gaan groeien zal dit weer bijtrekken.

Share This Post

2 Comments

  1. Hey,
    Wat gebeurd er als je een autoflower gaat stekken? Zet de cyclus dan gewoon voort en gaan ze gelijk met de moeder in bloei of niet?
    grtz EJ

  2. Autoflowers stekken.. niet aan beginnen.

Leave a Reply